Козметика

Козметика

Билките още в най-древни времена освен за лечение са служили и като средство за поддържане и възстановяване на красотата. Козметиката била на голяма почит у египтяните. Широко се употребявали парфюмите и балсамите. Древните гърци също използвали билките с козметична цел. Ментата например употребявали за намазване на подмишниците, палмовото масло —за лицето и гърдите, а веждите и косите мажели с помада от маржолен. Есенция от бръшлян била препоръчвана за коленете и врата, а от дюлята правели есенция, която употребявали преди сън. Освен това за поддържане на бодростта на духа се мажели с парфюм от лозови листа.

У римляните, както е известно, чистотата на тялото била на голяма висота. Те се мажели с благоуханни треви. Боядисвали косите си черни с помощта на жълт кантарион, мирта, печени шикалки и зелените кори на ореха, а ги изрусявали с оцетна кал. Употребявали специална помада от шикалки против косопад, а с меча мас подпомагали поникването на косата.
В Европа растенията започнали да се употребяват като козметично средство много късно — при царуването на английската кралица Елизабет. Постепенно козметичните средства завладели всички европейски страни и днес, особено жените трудно могат да си представят своето ежедневие без тях. За съжаление в козметиката се намесва и химията, чиито вещества не винаги са безвредни.
Препоръчваме някои козметични средства от растителен произход, използвайки наш опит и опита на видни наши козметици.

Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)